Hoe te werken in Excel

Voor een grondige studie van Microsoft Excel zal het erg lang duren. Meestal beheersen gebruikers in eerste instantie de basisfuncties van deze toepassing MS Office, en vindt een gedetailleerde studie van alle functies plaats in het proces om ermee te werken. Het is erg belangrijk als u vragen hebt tijdens het werken met Excel, probeer de informatie te vinden die u nodig hebt en maak de spreadsheet zo gemakkelijk mogelijk. MS Excel is een zeer krachtige tool die rekening houdt met bijna alle gebruikersbehoeften bij het werken met spreadsheets.
Hoe een string in Excel te herstellen
Hoe een kolom in Excel te herstellen
Hoe cellen samenvoegen in Excel
Hoe maak ik een vervolgkeuzelijst in Excel
Hoe een grafiek te bouwen in een Excel-grafiek
Hoe twee tabellen in Excel te vergelijken voor overeenkomsten
Hoe kolommen ruilen in Excel
Hoe een spreadsheet op één blad in Excel te printen

Hoe een string in Excel te herstellen

Wanneer u met MS Excel-spreadsheets werkt, zijn er vaak situaties waarin alle rijen van de tabel niet op het scherm van de monitor passen. Als u in dit geval de onderste rijen van de tabel bekijkt, zijn de kolomnamen helemaal bovenaan de tabel niet zichtbaar. Om te zien tot welke kolom deze gegevens behoren, moet je de hele tabel naar boven schuiven. Dit is natuurlijk erg ongemakkelijk. Een manier om dit probleem op te lossen is om een string met de kolomnamen te corrigeren. De tabelkoppen zijn altijd zichtbaar bovenaan het scherm wanneer u de pagina afrolt. Dit is zo gedaan.

 1. Plaats de cursor in een cel in de tabel. Klik in het hoofdmenu van Excel op het tabblad “View” en klik op “Freeze Panes”.Zet een rij vast in Excel
 2. Selecteer in het menu dat verschijnt “Freeze Top Row”. Vergrendel de bovenste regel Excel

Na deze acties is de bovenste regel altijd zichtbaar wanneer de tafel naar beneden wordt geschoven.
Als u meer dan één rij wilt consolideren, klikt u op de regel onder het verankerde gebied, klikt u op de link “Freeze Panes” en selecteert u “Freeze Panes” in het vervolgkeuzemenu.Bevries Excel String
Wanneer u nu door de tabel bladert, bevinden alle regels boven de geselecteerde rij zich altijd boven aan het scherm.
Indien nodig kunnen de rijen in Excel worden verwijderd. Ga hiervoor naar “Freeze Panes” en selecteer “Unfreeze Panes” in het menu dat wordt weergegeven.Maak Excel-strings los

Hoe een kolom in Excel te herstellen

Het vastzetten van de kolom tijdens het scrollen van een Excel-spreadsheet is handig wanneer de tabelkop niet bovenaan staat, maar aan de linkerkant. Om de eerste kolom van de tabel te herstellen, moet u het tabblad “View” openen, naar het gedeelte “Freeze Panes” in het “Window” gaan en “Freeze First Column” in het vervolgkeuzemenu selecteren.Zet een Excel-kolom vast
Als u twee of meer van de eerste kolommen wilt verankeren, selecteert u de bovenste cel van de kolom die volgt op de laatste verankerde kolom. Op het tabblad “View” in het gedeelte “Window” gaat u naar het gedeelte “Freeze Panes” en selecteert u “Freeze Panes” in het vervolgkeuzemenu.Excel-kolommen vastzetten
In beide gevallen kunt u het bevestigen van gebieden niet verwijderen met behulp van sneltoetsen, bijvoorbeeld Ctrl + Z. Dit kan alleen gedaan worden door naar het menu “Freeze Panes” te gaan. Als u een kolom invoegt voor een vaste kolom, wordt de toegevoegde kolom ook hersteld.

Hoe cellen samenvoegen in Excel

Waarom cellen in een tabel samenvoegen? Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het maken van een koptekst die veel voorkomt in meerdere kolommen. Het is heel gemakkelijk om dit te doen. Selecteer de cellen die u wilt samenvoegen met de muis en klik in het hoofdmenu van Excel op het tabblad “Home” op de knop “Merge & Center”. Excel-cellen samenvoegen
Er is een andere manier om dit probleem op te lossen.

 1. Selecteer de cellen die u wilt samenvoegen en klik er met de rechtermuisknop op. Ga naar in het menu dat verschijnt “Format Cells”. Excel-cellen samenvoegen
 2. Ga in het geopende venster naar het tabblad “Alignment” en selecteer de optie “Merge cells”.Voeg meerdere Excel-cellen samen Pers «ОК».

De bovenstaande methoden werken correct voor lege cellen. Maar wat als u cellen wilt samenvoegen met niet-lege inhoud? In de tabel zijn bijvoorbeeld de kolommen “Day”, “Month”, “Year” en het is noodzakelijk om ze te combineren in een cel met de naam “Date”.

 1. Klik op de lege cel. Schrijf in de formulelijn = CONCATENATE. Verbind Excel-cellen
 2. Geef op welke cellen moeten worden samengevoegd. Om dit te doen, plaatst u een haakje in de formule, klikt u op de eerste samengevoegde cel, plaatst u een puntkomma in de formule, klikt u op de tweede cel, plaatst u een puntkomma, klikt u op de derde cel en sluit u de haak.Functie CONCATENATE Excel
 3. Als u de formule verlaat zoals deze is, wordt de inhoud van de cellen op een rij afgedrukt, zonder spaties. Als u een teken voor delende cellen wilt opgeven, moet dit tussen aanhalingstekens in de formule worden geschreven. Het is ook gescheiden door een puntkomma. Verbind Excel-cellen
 4. Druk op Enter. In de eerste cel van de kolom “Date” wordt een waarde voor de gelijmde datum weergegeven. Lijm meerdere Excel-cellen
 5. Om de gelijmde datum in de resterende cellen van de kolom “Datum” weer te geven, is het niet nodig voor elke cel om een vergelijkbare formule te schrijven. Het volstaat om de rechter benedenhoek van de eerste gelijmde cel neer te halen. De formule voor elke cel wordt automatisch opnieuw berekend.

Als u de inhoud van deze cellen wilt kopiëren en deze op een andere plaats in de tabel wilt plaatsen, moet u de optie gebruiken om de inhoud van de kolom in te voegen “Paste Special”.

Hoe maak ik een vervolgkeuzelijst in Excel

Wat is een vervolgkeuzelijst in Excel? Het is een cel, wanneer deze wordt geselecteerd, verschijnt er een pijl rechts ervan. Wanneer u op deze pijl klikt, valt de lijst met waarden voor deze cel weg. De gebruiker kan er een selecteren. Om een vervolgkeuzelijst in een cel te ordenen, moet u een aantal eenvoudige acties uitvoeren.

 1. Plaats de cursor in de cel waar de vervolgkeuzelijst zich bevindt. Ga op het tabblad “Data” naar “Data Validation”.Excel drop-down lijst
 2. Selecteer in het venster dat verschijnt het gegevenstype “List” en in het veld “Source” een lijst met de puntkomma met de mogelijke celwaarden die in de vervolgkeuzelijst verschijnen. Klik op “OK”.Maak een Excel-vervolgkeuzelijst
 3. Nadat u op het driehoekje rechts van de cel hebt geklikt, verschijnt er een vervolgkeuzelijst.Excel drop-down lijst

Mogelijke waarden uit de lijst kunnen niet alleen handmatig worden ingevoerd (met een puntkomma voor scheiding), maar ook het bereik van cellen in de vorm van een formule.

Hoe een grafiek te bouwen in een Excel-grafiek

Grafieken en diagrammen in Excel helpen om tabelgegevens grafisch weer te geven. Grafieken worden vaak gebruikt in allerlei rapporten. Voor meer duidelijkheid is het gebruikelijk om verschillende soorten diagrammen op dezelfde grafiek te combineren. Een cirkeldiagram wordt bijvoorbeeld gecombineerd met een histogram of een lineaire grafiek. Dit is zo gedaan.

 1. Maak op basis van de tabel met de originele gegevens een algemeen diagram (histogram, grafiek, enz.), Zoals weergegeven in de afbeelding. Maak een Excel-diagram
 2. Als u de dynamiek wilt weergeven van het wijzigen van de waarden van een van de sectoren in hetzelfde diagram, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u het item “Change Series Chart Type…”. Maak een grafiek in het Excel-diagram
 3. Selecteer het type diagram voor de serie en klik op “OK”. In dit geval worden twee diagrammen op dezelfde afbeelding weergegeven. Er zijn verschillende van dergelijke grafieken in de grafiek.Grafiek in Excel-grafiek

Hoe twee tabellen in Excel te vergelijken voor overeenkomsten

Vergelijking van verschillende tabellen – het proces is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Je kunt niet zomaar een paar knoppen nemen en de verschillen in de twee tabellen zien. Er zijn verschillende methoden om dit probleem op te lossen. Dit zijn de eenvoudigste. Met Excel kunt u niet alleen de tabellen op één blad van het boek vergelijken, maar ook de gegevens op verschillende bladen en de tabellen in verschillende Excel-boeken vergelijken.

Tabellen bevinden zich op één blad

Om de gegevens van tabellen op één blad te kunnen vergelijken, moeten de tabellen worden gesynchroniseerd, dat wil zeggen, een vergelijkbare structuur hebben. Excel-bladen vergelijken
We beschouwen de eerste tabel als de hoofdtabel en in de tweede tabel markeren we de cellen die niet samenvallen. Vereenvoudig het voorbeeld en vergelijk slechts één kolom – “Shipping costs”.

 1. Selecteer het hele cellenbereik van de vergeleken kolom met de muis. Klik in het hoofdmenu van Excel op het tabblad “Home” op de knop “Conditional Formatting” in het blok “Styles”. Selecteer in de lijst die verschijnt de regel “Manage Rules”.Vergelijk twee Excel-spreadsheets
 2. Klik op de knop “New Rule…”.
 3. Selecteer het gedeelte in het verschenen venster “Use a formula to determine with cells to format”. Noteer in het veld “Format Values… ” de formule om de eerste cellen in het bereik te vergelijken met “niet gelijk” (<>).Voor dit voorbeeld zal de formule eruit zien =$B$2<>$I$2. Pas absolute adressering toe op alle celadressen. Hiertoe selecteert u de formule en drukt u driemaal op F4. De formule heeft de vorm =B2<>I2. Klik vervolgens op de knop “Format”. Vergelijk tabellen in Excel
 4. Ga in het venster dat verschijnt naar het tabblad “Fill” en selecteer een kleur die wordt ingekleurd met niet-overeenkomende cellen. Klik op “OK”.
 5. Klik op “OK” in het venster “New Formatting Rule”.
 6. Klik in het venster “Conditional Formatting Rules Manager” op “OK”.Zoek verschillen in Excel-spreadsheets

Cellen met een mismatch in de tweede tabel worden in kleur gemarkeerd.Markeer kleurverschillen in Excel-spreadsheets
Als u alle waarden wilt selecteren die niet overeenkomen in de tabellen, moet u een andere manier gebruiken om dit probleem op te lossen.

 1. Selecteer de gebieden van de tabellen die u wilt vergelijken.Vind mismatches in Excel-spreadsheets
 2. Klik op het tabblad “Home” op de knop “Conditional Formatting” en selecteer het gedeelte “Highlight Cells Rules”. Klik in het vervolgkeuzemenu op “Duplicate values …”.Vind dubbele waarden in Excel-spreadsheets
 3. Klik in het venster dat verschijnt “ОК”.

Als gevolg van deze acties worden in beide tabellen de overeenkomende waarden gemarkeerd met kleur en de kleur van de cellen waarvan de gegevens niet overeenkomen, blijft ongewijzigd. Markeer verschillen in Excel-tabellen
In het laatste venster kunt u geen dubbele, maar unieke waarden selecteren. Vervolgens worden de cellen in kleur geselecteerd, waarvan de waarden niet samenvallen.

De tabellen bevinden zich op verschillende bladen

Als u de gegevens van cellen op verschillende bladen wilt vergelijken, kunt u de eenvoudigste vergelijkingsformule gebruiken met behulp van het argument “Blad”. U moet bijvoorbeeld de gegevens van de tabellen op de eerste en tweede pagina van de Excel-werkmap vergelijken. Tabellen die we hetzelfde nemen als in het vorige voorbeeld, maar die zich op verschillende bladen zullen bevinden. Aan het einde van de eerste tabel maken we nog een kolom “Comparison”, waarbij “FALSE” automatisch wordt weergegeven als de waarden van de cellen van de twee tabellen niet overeenkomen en “TRUE” als ze hetzelfde zijn.
Selecteer de eerste cel in de kolom “Comparison” op het eerste blad. Schrijf in de formulelijn =B2=Sheet1!B2 (voor dit voorbeeld). Deze formule geeft aan dat u de inhoud van cel B2 op het eerste blad wilt vergelijken met de inhoud van cel B2 op het tweede blad. Pers ENTER. Vergelijk tabellen op verschillende Excel-bladen
Om de formule opnieuw te laten berekenen voor de resterende cellen van de kolom, tekent u de cel waarvoor de formule is berekend voor de rechterbenedenhoek. Vergelijk twee tabellen op verschillende Excel-bladen

De tabellen bevinden zich in verschillende Excel-boeken

Als u de gegevens van tabellen in verschillende Excel-boeken wilt vergelijken, is de reeks acties hetzelfde als in het vorige voorbeeld. Op voorwaarde dat beide boeken in één Excel-venster worden geopend. Vergelijk tabellen in verschillende Excel-bestanden

Hoe kolommen ruilen in Excel

U kunt op verschillende manieren kolommen in een Excel-spreadsheet verwisselen.

 • Kopiëren. Met de opdracht “Paste” plaatsen we een lege kolom links van de laatste kolom die we willen omwisselen. Kopieer die kolom naar rechts en plak de inhoud in een lege kolom. De kolom die is gekopieerd, wordt verwijderd. Als gevolg hiervan krijgen we twee kolommen die zijn omgekeerd.
 • Invoegen. Klik op de rechterkolom om de inhoud te selecteren. Voer het commando “Cut” uit. Klik op de linkerkolom, die moet worden geruild met de rechterkolom, selecteer deze. Selecteer de opdracht in het menu dat wordt aangeroepen met de rechtermuisknop “Insert Cut Cells”.
 • Drag en drop met de muis. Selecteer de kolom die u wilt verplaatsen. Plaats de cursor op de rand, druk op de Shift-toets en sleep de kolom zonder deze los te laten naar de gewenste locatie.

Hoe een spreadsheet op één blad in Excel te printen

Om ervoor te zorgen dat alle gegevens van een grote tafel op één vel papier passen, moet u dit verminderen. Met MS Excel-hulpprogramma’s kunt u dit automatisch doen.
Zoek op het tabblad “Page Layout” naar het blok “Page Setup” en klik op de kleine pijl in de rechterbenedenhoek ervan.Druk de tabel af op één Excel-blad
Ga in het menu dat verschijnt naar het tabblad “Page” en vink de optie aan “Fit to:… “. Stel de veldwaarden in op width en height in op 1. Excel print een spreadsheet op één vel
Klik op de knop “Print Preview” en kijk hoe de tabel die op het vel papier is afgedrukt eruit zal zien. Als u tevreden bent met het uiterlijk van de afgedrukte tabel, sluit u het afdrukvoorbeeldvenster en klikt u op de knop “Print…”.

Als u dringend een spreadsheet moet afdrukken vanuit een versleuteld Excel-bestand, maar u het wachtwoord niet meer weet, wanhoop dan niet. Er zijn speciale programma’s om u te helpen uw vergeten wachtwoord voor Excel te herstelle.