Hoe te werken op een computer zonder muis

Er zijn bijna geen toetsenbordenthousiastelingen die helemaal geen muis gebruiken. Er zijn echter situaties waarin de muis plotseling kapot gaat en u het werk waarmee u bent begonnen moet afmaken, of in ieder geval de computer correct moet uitschakelen. Voor dit doel kunt u met succes computertoetsenbordbesturing gebruiken. Met zijn hulp kunnen alle basishandelingen waarvoor de muis gewoonlijk werd gebruikt, eenvoudig worden uitgevoerd.
Toetsen voor basisacties
Het bureaublad openen
Het startmenu openen
Het toetsenbord gebruiken om de cursor te besturen
Taakbeheer openen

Toetsen voor basisacties

U kunt de muiscursor op het scherm in vier richtingen bewegen: omhoog, omlaag, rechts, links met behulp van de pijltjestoetsen op het toetsenbord.  muis cursor
Door op Enter te drukken, kunt u bevestigend antwoorden in dialoogvensters. Bijvoorbeeld ja antwoorden op de vraag of u wijzigingen in het bestand wilt opslaan. Over het algemeen drukt u met deze toets op de knop die standaard als actief is gemarkeerd in het dialoogvenster.  Enter toets
De spatiebalk kan worden gebruikt om door de inhoud van een venster te bladeren en kan worden gebruikt om verschillende opties in of uit te schakelen. Bijvoorbeeld in het venster Systeeminstellingen. spatiebalk
Met de Tab-toets kunt u van het ene element naar het andere gaan. Schakel bijvoorbeeld tussen invoerformuliervelden, zoals het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord, enzovoort. Tab toets
Met de sneltoets kunt u de cursor achteruit verplaatsen bij het invoeren van gegevens in formulieren. Over het algemeen kunt u door deze toets te combineren met andere bedieningstoetsen hun extra functies gebruiken.

De Ctrl-toets is een van de veelgebruikte toetsen in het besturingssysteem. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met andere toetsen. Bijvoorbeeld Ctrl+C of Ctrl+V bij het kopiëren en plakken van tekst. Ctrl-toets
De Windows-toets opent het menu Start. Met behulp van de Win + D-combinatie kunt u snel het bureaublad openen vanuit het actieve toepassingsvenster en door nogmaals op deze combinatie te drukken, terugkeren naar de oorspronkelijke positie. Win+E opent Verkenner. Win + D
Met de menutoets kunt u het menu voor het geselecteerde item openen en navigeren met behulp van de pijltoetsen.  Menutoets
De toetsen Page Up en Page Down scrollen de inhoud van het scherm één pagina vooruit of achteruit (omhoog of omlaag).  Pagina omhoog en pagina omlaag

Bureaublad openen

Stel je de situatie voor: je werkt op een computer, je hebt verschillende vensters van verschillende programma’s geopend en op dit moment breekt de muis. Hoe alle programma’s te minimaliseren en naar het bureaublad te gaan? Om dit te doen, drukt u gewoon op de toetsencombinatie Win + D.  het bureaublad openen
Daarna kunt u de toetsen gebruiken om de cursor te verplaatsen, snelkoppelingen te openen, enzovoort. U kunt alles terugzetten naar de oorspronkelijke positie met dezelfde toetsaanslag Win + D.

Hoe het startmenu te openen

Om het Start-menu te openen, drukt u eenvoudig op de Win-toets.

U kunt vervolgens met de pijltjestoetsen tussen menu-items navigeren. Met de Tab- en Enter-toetsen kunt u naar de rechterkant van het menu gaan en de computer uitschakelen zonder de muis te gebruiken. Start menu

Het toetsenbord gebruiken om de cursor te besturen

De cursor verplaatsen met het toetsenbord is niet zo handig als met de muis, maar soms is dit de enige manier om dit probleem op te lossen.

Om dit te doen, drukt u tegelijkertijd op drie toetsen: linker Alt en Shift + Num Lock. Alt en Shift + Num Lock Daarna verschijnt er een dialoogvenster waarin u wordt gevraagd of u toetsenbordcursorbesturing wilt inschakelen. toetsenbord inschakelen
Druk op Enter en daarna kunt u de cursor verplaatsen met behulp van het numerieke toetsenbord. Toetsen 2,4,6 en 8 verplaatsen de cursor en toets 5 komt overeen met klikken met de linkermuisknop. druk op Enter
Om een klik met de rechtermuisknop te simuleren, moet u op de 5-toets en min drukken.

Taakbeheer openen

Met behulp van de taakbeheerder kunt u vastgelopen processen verwijderen of de computer zien opstarten en nog veel meer. Om Taakbeheer op te roepen zonder de muis te gebruiken, typt u de toetsencombinatie Ctrl + Shift + Esc.Ctrl + Shift + Esc.
Om ervoor te zorgen dat uw computer soepel en snel werkt, moet u deze regelmatig opschonen door onnodige bestanden te verwijderen. PC-reinigingssoftware helpen u uw computer te ontdoen van tijdelijke en ongebruikte bestanden.